Sürdürülebilir tarım, doğal kaynakları tüketmeksizin ve çevreye zarar vermeden yapılan gıda üretimidir.  

Sürdürülebilir tarımın 3 bileşeni bulunmaktadır:

  • Sosyal, 
  • Ekonomik,
  • Çevresel.

Bu üç bileşen arasındaki dengeyi kurmak oldukça önemlidir. Eğer bu üçlü arasındaki dengeyi korursak tarımsal faaliyetlerin çevreye verdiği zararları da azaltmış oluruz. Bu şekilde hem daha sağlıklı hem de geleceğimiz ve çocuklarımız için daha temiz bir dünya bırakmış oluruz.

Artarak devam eden dünya nüfusuna paralel olarak, tarım ürünlerine olan ihtiyaçta artarak devam etmiştir. Haliyle bu durumla birlikte yoğun kimyasal kullanımı ile verimde artış sağlanmaya çalışılmıştır. Kullanılan bu kimyasal girdilerin, insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri zamanla artarak hissedilmeye başlanmıştır. Bu durum sürdürülebilir tarımı daha fazla düşünmemizin önünü açmıştır.

Gıda en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. Bu temel ihtiyacımızın çoğunu tarımsal faaliyetlerden sağlıyoruz. Ticari kaygı ve reflekslerle yapmış olduğumuz yapay müdahaleler maalesef ki doğal olan her şeyi bozmuş ve ürünlerin kalitesinde azalmalara neden olmuştur. Durum böyleyken sürdürülebilir tarımsal uygulamaların gerekliliği gün yüzüne çıkmıştır.

Organik tarım pazarlarında satılan ürünler son zamanlarda insanların ilgisini oldukça çekmeye başlamıştır. İnsanlar daha fazla doğala yönelmiş ve evlerine daha sağlıklı meyve sebze sokabilmek için farklı pazar arayışına girmişlerdir.

Günümüzde ilaçsız tarıma olan ilgi her geçen gün artmaktadır.

Leave a Comment