Tarım sektörünün insan hayatındaki önemini hepimiz biliyoruz. Peki bunun için neler yapıyoruz? Yeterince dikkat ediyor muyuz? Hızlı kentleşme, yapılaşma, iklim ve çevre faktörlerine bağlı olarak tarım alanlarının günden güne daralması ve bunun aksine dünya nüfusunun hızla artması önümüzde ki yıllar için gıda da karşılaşabileceğimiz sorunu gözler önüne sermiştir. Bu durum insan varlığının yaşamını sürdürmesi için son yıllarda tarıma olan ilgiyi de arttırmıştır. Hal böyleyken özellikle gelişmiş ülkeler de tarımın daha çok üzerinde durulmuş ve verimliliği arttırmanın yollarını aramaya girişmişlerdir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki toprağa bir işlem yapılmasının yanı sıra ürünlerin taşınması, depolanması, pazarlanması, teşvik ve destekleme alımları, üreticilerin örgütlenme durumu, Ar-Ge faaliyetleri gibi pek çok unsura bağlıdır.

Verimliliği arttırmanın en önemli unsurlarından biri gübre kullanımıdır. Sadece gübre kullanarak verimliliğin %50 arttığı tespit edilmiştir. Fakat Türkiye’de kimyasal gübre kullanımı yetersizdir. Kimyasal gübre kullanımı toprak için çok yararlı olduğunu biliyoruz fakat fazla gübre kullanımının sınırları belirlenmediği zaman, çevreye ve yetiştirilen ürünlerdeki kalıntılar nedeniyle insan sağlığına zarar verdiğini biliyor muydunuz? Bu nedenle kimyasal gübrenin toprak analizleri sonucunda uygulanması gerekmektedir. Tabi ki gübre kullanımı üreticilerin satın alma gücü ile paralellik göstermektedir. Ülkemizde ki ekonomik sıkıntılarda göz önüne alındığında zaten zar zor geçinen çiftçinin bu dönemde tarıma ayırdığı bütçe oldukça azalmıştır.

Bunun yanı sıra mekanizasyon kullanımı, sulama faktörü, ekilebilir arazi genişliği, tohumun kalitesi ve yapılan ıslah çalışmaları ile toprağımızı daha verimli hale getirebiliriz. 

Toprak, tarımsal üretimde oldukça önemli bir unsurdur. Ülkemizdeki toprakların ne kadar bereketli olduğunu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Peki biz elimizdeki bu cevherin kıymetini ne kadar biliyoruz? Zaman içerisinde tarlamızdan istediğimiz veya beklediğimiz verimi alma noktasında sıkıntılar ile karşılaşıyorsak yapmış olduğumuz gübreleme, ilaçlama ve sulama işlerini tekrar gözden geçirmemiz gerekmektedir.

Verimliliği arttırmak için neler mi yapabiliriz?

Toprağın drenajını önem verin. Bir başka deyişle çapalama. Özellikle yağmur sonrası  yapılan çapalama da kök hava alır bitkinin yetişmesi için ideal ortam sağlanmış olur. Eski tarımsal ürün kalıntılarından kurtulun. Yeni ekimini yaptığınız ürün eski ürünün kökleri nedeniyle yeterli derecede beslenemez. Ya da eski tarım ürününe ait kök yeniden canlanarak, yeni bitki kökünün nefes almasını engelleyecek düzeye gelebilir. Çözüm olarak çapalama işlemini derine doğru, eski tarım ürünlerinin yer aldığı köklere doğru yapmalısınız. Yabani otları el veya çapa ile temizleyebilir, ya da malç kullanarak yabani ot çıkmasını engelleyebilirsiniz. Yabani otlar tarım ürününün alacağı mineralleri engelleyebilir. Toprak ölçümünü mutlaka yaptırın. Ekeceğimiz tarım ürününün ideal olarak yetişeceği PH+ derecesini öğrenmeliyiz. Ardından toprağın PH+ derecesini kireçle yükseltmeliyiz ya da kükürt ile düşürmeliyiz. Ekim öncesinde toprağı organik olarak besleyin. Organik gübre olarak eski bitki kalıntıları, torf, perlit, turba yosunu kullanabilirsiniz. İlk başta yapmış olduğunuz bu organik gübreleme ile ekin tutma oranı artacaktır. İlk yıl mahsul almayın. Neden mi? Ekmiş olduğunuz fide meyve veya çiçek verdiği dönemlerde tüm enerjisini ve minerallerini bu tomurcuklar için harcar. Genelde bu tomurcuklar ilk bahar ile yaz ayları arasında çıkmaktadır. Bitki gövdesi tam gelişeceği aşamalarda çiçek ve meyve verdiği için gelişim yapraklara veya dallara doğru olacaktır. Bu nedenle ilk yıllarda bitki tomurcuklarını kesin. Bu sayede bitkinin gövdesinde büyüme olacak ve toprağa daha iyi sarılacaktır. Bir sonra ki yıl ise daha faza ürün ile karşınıza çıkacaktır.

İhtiyaç düzeyinde gübreleme yapın. Fazla gübre kullanımı toprağı yakabilir.

Eğer meyve ağacı yetiştiriyorsanız budama yapmayı ihmal etmeyin. Hastalıklı dalların budanmaması bitkinin nefes almasını engeller ve zamanla kurumaya yol açar.
Mantar ve hastalıklara karşı mücadele edin. Bazı tarım ürünlerinde yerden sulama yapmanız gerekir. Yapraktan yapılan sulamalar da mantar ve hastalığa neden olur. Tüm tarım ürünlerinde yerden gövde kök hizasından yapılan sulama daha etkilidir.

Tarım ürünleri arasında mesafeye özen gösterin. Çok sık olması bitkinin büyümesini engeller.

Organik ilaç kullanın. Kullandığınız ürünün yasaklı ürünler içerisin de yer alıp almadığına özen gösterin.

Eğer meyve ağacınız varsa kuş sürülerine karşı önlem alın.  Kuşlar bu tomurcuklardan beslenip meyve oluşumunu engelleyebilir ve hiçbir zaman unutmamalıyız ki yaşadığımız coğrafya tarım açısından oldukça zengin ve işlenmeye çok elverişlidir. Biz elimizdekine tarım arazilerine ne kadar iyi bakarsak oda biz o şekilde karşılığını verecektir. 

Leave a Comment